Serile Dialogos - "Relaţia personală cu Dumnezeu": între normele bisericeşti şi contribuţia personală. O perspectivă etnologică

VE070195Duminică, 29 ianuarie 2017 ora 18:00 - în cadrul Serilor Dialogos.

INVITAT:

Lector univ. dr. Mircea Păduraru este membru al Catedrei de Literatură română, Facultatea de Litere, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din IASI. În 2011 și-a susținut doctoratul în filologie cu teza Reprezentarea Diavolului în imaginarul literar românesc, publicată în 2012, la Editura UAIC, pentru care a primit Premiul pentru debut acordat sub auspiciile Ziarului de Iași și Premiul pentru debut ”Convorbiri Literare”. Este titluarul cursului de Etnologie și folclor, a publicat în Philologica Jassyensia, Review of Ethnography and Folklore, Transilvania, Kilometer Null, Jurnal teologic, ș.a. Este membru al Asociației de Studii Etnologice din România (ASER) și membru al centrului de cercectare Ethnography and Eclesiology (Universitatea București). A efectuat stagii de cercetare la Konstanz, Jena, Berlin, Roma, Chicago. Principalele arii de interes sunt religia vernaculară, istoria etnologiei românești, religia materială, imaginarul.

TEMA:

"Relaţia personală cu Dumnezeu": între normele bisericeşti şi contribuţia personală. O perspectivă etnologică

 

  1. Religia populară nu este ceva foarte îndepărtat de noi, ceva rural, periferic, la care privim cu relaxare şi condescendenţă, ci este chiar religia pe care noi înşine o profesăm, atât în spaţiul public, cât şi - mai ales - în spaţiul privat.
  2. Religia populară - dincolo de excentricităţile şi anacronismele ei - deschide un teritoriu al contribuţiei personale, care, adesea, intră în conflict cu normele instituţionale care reglementează structura actului religios.
  3. Ceea ce la un moment dat apare în analiza teologului drept abatere de la dogmă poate să capete, într-un alt timp, legitimitate dogmatică şi să devină "normă".
  4. Comportamentul religios al evangheicului, de pildă, datorează enorm (estetic, mentalitar, formal etc.) unei influenţe ne-evanghelice pe care o identificăm în trei domenii: trecutul ortodox, trecutul pre-ortodox şi rezistenţele/disidenţele prezente ne-evanghelice.

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line