Un an nou, un har nou

John NewtonaImnul lui John Newton intitulat „Mărețul har” este probabil cel mai faimos imn din istoria bisericii, pentru ziua de Anul Nou, prezentat pentru prima oară adunării lui de către autor în ziua de 1 Ianuarie 1773.

Întregul imn este modelat după pasajul biblic din 1 Cronici 17, un capitol care vorbește despre trecutul, prezentul și viitorul regelui David. Newton face același lucru, reflectând asupra harului trecut, prezent și viitor. Intrarea în Noul An este un moment potrivit pentru a cugeta asupra acestor lucruri.

La începutul fiecărui an, Newton punea o zi de-o parte pentru a reflecta la viața lui. El fusese odată un marinar dur implicat în negoțul cu sclavi. Dar a fost smerit și salvat. El era conștient de necesitatea permanentă a harului în viața lui și de faptul că și viitorul lui era în mâinile harului lui Dumnezeu. Precum David, Newton privea harul din trei perspective – trecut, prezent și viitor. Anul Nou era un timp special de reflecție și închinare și practica aceasta era inclusă între disciplinele personale. Devenise o piatră de hotar pentru lucrarea lui pastorală. În fiecare an scria imnuri noi, predici și scrisori pentru a-și încuraja prietenii să-și pună timp de-o parte la început de an pentru a se opri și a reflecta asupra harului. Cu siguranță și noi avem nevoie astăzi de îndemnul lui John Newton la începutul anului 2017.

TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR

Cel mai faimos imn al lui Newton „Mărețul Har” este cel mai bun exemplu în acest sens. Acesta este o meditație la noul an: o privire înapoi înspre biruințele trecute, o privire asupra biruințelor prezente și o privire înainte înspre biruințele viitoare în Cristos.

La apropierea fiecărui An Nou, Newton s-a obișnuit să mediteze în jurul acestei triplete.

Într-o scrisoare către un prieten el explica această disciplină:

Anul Nou mă găsește implicat. Îl compar cu un deal pe un drum, din vârful căruia mă strădui să privesc înapoi la calea pe care Domnul m-a purtat până aici prin pustiu (trecut). Privesc în jur pentru a contempla la diferența pe care bunătatea Lui a făcut-o în viața mea, față de cea a miilor de ființe de lângă mine (prezent). Mai apoi, privesc înainte și înțeleg că mă apropii cu pași grăbiți de sfârșitul călătoriei mele. În curând voi fi acasă.        

La momentul în care a scris asta, John Newton, „păcătosul pierdut”, fusese salvat din păcat și de la judecată, era salvat și urma să fie salvat în final. O astfel de încredere în har era sinonimă cu încrederea lui în Cristos Cel atotsuficient.

Unui alt prieten, Newton i-a scris, „Sper ca acest An Nou să-ți aducă multe binecuvântări. Domnul este bun. El a dat izbăvire (trecut) – El dă izbăvire (prezent) – El va da izbăvire (viitor). Oh ce Altar, Jertfă, Templu, Preot! Ce Soare și Scut! Ce Mântuitor și Păstor avem!” Anul Nou îi oferea lui Newton ocazia de a medita la harul lui Cristos.

Știind acum că acest imn a fost scris pentru un serviciu de Anul Nou din biserică, luați-vă câteva minute pentru a citi acest imn, pentru a medita la modul în care Dumnezeu a lucrat și continuă să lucreze în viața copiilor Lui.

 

1. Măreţul har m-a mântuit

Pe mine din păcat.
Pierdut eram, dar m­a găsit,
De moarte m-a scăpat.

 

2. Măreţul har m-a învăţat

S-o rup cu orice rău.

Ce scump mi­e azi tot harul dat;

Trăiesc prin el mereu.

 

3. Dureri, batjocuri, prigoniri

Adesea-am întâlnit,

Prin harul marii Lui iubiri

Eu toate-am biruit.

 

4. Prin Har ajunge-voi în cer

Cu slavă îmbrăcat

Şi voi slăvi în veşnicii

Pe Cel ce Har mi-a dat.

Un An Nou, Binecuvântări noi

Într-o altă scrisoare, Newton a scris unui prieten așa: „Cu anul nou, bincuvântări noi.” Da, deoarece suntem în mijlocul unei narațiuni în plină desfășurare, un an nou aduce anticiparea unor binecuvântări noi din partea Domnului Cristos. Începutul acesta de an este o ocazie de a ne opri și de a sta în smerenie la cumpăna timpului pentru a privi înapoi la harul pe care l-am primit, pentru a aprecia harul lui Dumnezeu care ne susține acum și pentru a anticipa binecuvântările care ne așteaptă în anul 2017.

Daniel Fășie

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line