Numele celor care rămân în istorie – Bodnariu vs. Barnevernet

Protest-BravernetCapitolul 1 din Cartea Exod ne prezintă înmulțirea poporului Israel în Egipt și primul pogrom declanșat vreodată împotrivă poporului lui Dumnezeu. Atunci când privim cu atenție la text, unul din lucrurile surprinzătoare din partea a doua a capitolului (v. 8-22) este (ne)menționarea numelor personajelor principale ale acestei pericope. Astfel, în mod ironic și intenționat, scriitorul cărții Exod (Moise), menționează numele a două caractere aparent neînsemnate, Șifra și Pua, moașele evreilor (care nu e sigur măcar dacă erau evreice, sau egiptence), dar nu pomenește vreodată numele celui mai puternic monarh al acelei vremi – Faraonul Egiptului!

Expresia Faraon reprezenta de fapt denumirea suveranului Egiptului și însemna literar Marea Casă, indicând iniţial palatul regal, iar apoi instituţia şi persoana suveranului (la fel ca și Înalta Poartă otomană sau Casa Albă). Dincolo însă de această titulatură și dincolo de toate detaliile numelor care apar în cartea Exod, Dumnezeu consideră că numele real al acestui Faraon nu merită să fie consemnat de către istorie. Ceea ce trebuie să rămână este faptul că Dumnezeu le-a răsplătit credincioșia acelor două femei neînsemnate care s-au temut de El și le-a făcut case (din nou, o paralelă ironică cu Marea Casă a lui Faraon!). Vedem astfel cum numele lor a dăinuit, pe când numele acestui Faraon a rămas atât de șters în istorie, încât până astăzi istoricilor le-a fost greu să-l identifice.

Probabil prea puțini dintre noi am auzit până acum de familia Bodnariu. Sau de instituția numită Barnevernet. Situația este similară însă narațiunii din Exod. În spatele numelui Bodnariu stau niște persoane reale (Ruth, Marius, Ezekiel, Matei, Ioan, Eliana, Naomi) ale căror nume vor rămâne în cartea istoriei și mai ales în cartea istoriei lui Dumnezeu. În spatele numelui Barnevernet stau alte persoane, ale căror nume se vor pierde cel mai probabil în negura timpului. Pentru că în ceruri există un Dumnezeu mai mare decât Faraon și mai mare decât Barnevernet. Un Dumnezeu pe care Faraon a a ajuns să-L cunoască în cele din urmă. Și pe care ne rugăm ca și Barnevernet să-L cunoască.

Dar pentru că în locul numelui Bodnariu putea fi foarte bine numele tău, pentru că în locul copiilor familiei Bodnariu puteau fi copiii tăi, haideți sa ne alăturăm Protestului Global de susținere a familiei Bodnariu, de Sâmbătă, 16 Aprilie 2016, începând cu ora 11:00, în Piața Avram Iancu din Arad. Mulțumim lui Dumnezeu ca bebelușul Ezekiel s-a întors acasă, dar trebuie să luptăm pentru întoarcerea tuturor copiilor în familiile lor.

Amintiţi-vă de cei care sunt închişi, ca şi cum aţi fi închişi împreună cu ei, şi de cei care sunt torturaţi, ca şi cum voi înşivă aţi fi în suferinţă! (Evrei 13:3)

Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, Care ne dă victoria prin Domnul nostru Isus Cristos. De aceea, fraţii mei preaiubiţi, fiţi fermi, de neclintit, întotdeauna implicaţi din plin în lucrarea Domnului, pentru că ştiţi că în Domnul strădania voastră nu este zadarnică. (1 Cor. 15:57-58)

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line