Scopul rugăciunii

 

rugaciunea„... unul din ucenicii Lui I-a zis: ’Doamne, învață-ne să ne rugăm …” (Luca 11:1)

În viața de fiecare zi spunem foarte des “Te rog!” – asta dacă suntem politicoși - sau chiar aruncăm ici-colo câte un “Doamne ajută!”, dar adevărul este că nu asta este adevărata rugăciune. Rugăciunea nu face parte din viața omului, în mod natural. Ea este o disciplină ce trebuie cultivată.

Se spune că dacă un om nu se roagă, viața lui va avea de suferit, dar parcă nu se aplică mereu principiul acesta! Totuși, firmația are o oarecare greutate. Viața omului va avea de suferit, dar mai ales viața lui spirituală care nu este hrănită prin intermediul hranei fizice, ci prin rugăciune. Când un om nu se roagă, viața lui spirituală nu este hrănită. Rugăciunea este una dintre uneltele pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție pentru a ne hrăni spiritual. Numai că, cel mai adesea apelăm la rugăciune doar atunci când dăm de necaz sau avem o anumită nevoie. Scopul rugăciunii, după cum îl prezintă Sfânta Scriptură, este acela de a cunoaște inima lui Dumnezeu și a ne vărsa inima înaintea Lui.

„... cereți și veți căpăta ...” (Ioan 16:24) le spune Domnul Isus ucenicilor Lui. În evanghelia după Matei Domnul Isus le explică ucenicilor că trebuie să se facă ca niște copilași. Copiii au un curaj extraodinar când vine vorba de a cere ceea ce își doresc. Când vine vorba de rugăciune trebuie să devenim asemenea unor copii, să cerem cu curaj Tatălui nostru lucrurile bune pe care El le are pregătite pentru noi. De multe ori nu primim de la Domnul ceea ce El ne-ar da bucuros tocmai pentru că nu cerem. Dacă cerem, Dumnezeu va răspunde, trebuie doar să avem încredere că ne va răspunde la vremea Lui și să cerem lucruri după voia Lui, nu cu gândul de a risipi în plăcerile noastre (Iacov 4:3). Problema este că noi nu apelăm la Dumnezeu decât atunci când am epuizat orice altă variantă, atunci când suntem la capătul puterilor. În acele momente suntem sinceri cu Dumnezeu și cu noi înșine și realizăm nevoia noastră de El. Atunci realizăm că nu suntem atotsuficienți.

A spune că „rugăciunea schimbă lucruri” nu este adevărul întreg. Mai degrabă ar trebui să spunem că „rugăciunea mă schimbă pe mine ca eu să pot schimba lucrurile”. Scopul principal al rugăciunii nu este acela de a schimba lucrurile ce țin de lumea fizică, ci de a ne schimba pe noi, de a schimba felul în care ne raportăm la circumstanțele și lucrurile exterioare și mai ales la Dumnezeu.

Când te rogi data viitoare, ești gata să te rogi ca și Domnul Isus: Tată, nu voia mea să se facă, ci Voia Ta? Dacă da, atunci Dumnezeu sigur îți va răspunde, chiar dacă nu vei primi răspunsul pe care ți-l dorești. 

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line