Coloseni 1:13-23 - Preeminența lui Cristos

lectia2            Continuăm împreună studiul nostru pe cartea Coloseni. Introducerea lui Pavel s-a încheiat și acum prezintă scopul scrierii lui.  Un lucru de remarcat este acela că în exprimarea lui Pavel, începând cu versetul 13 din capitolul 1, formula de adresare se schimbă de la „noi” la „voi”. Ce scrie Pavel de acum înainte nu privește doar pe credincioșii din Colose ci pe toți creștinii de pretutindeni și din orice vreme.
            Temele lui Pavel din acest pasaj sunt: supremația  lui Cristos, suficiența lui Cristos, identitatea lui Cristos, lucrările Lui și, în special, lucrarea prin care Cristos ne-a împăcat cu Dumnezeu Tatăl. Creștinii din Colose cunosc învățătura de bază a credinței creștine: Cristos este Fiul lui Dumnezeu înviat din morți; dar această comunitate este asaltată de învățături false din toate părțile, învățături care îi îndepărtau de Cristos sau cauzau îndoială cu privire la identitatea Lui. Și noi suntem expuși la astfel de învățături false și alte elemente care ne distrag atenția și care ne pot face să ne îndoim de Isus, de identitatea Lui, și astfel să ne îndepărtăm de El. Din păcate multe dintre aceste învățături sunt promovate azi chiar de lideri religioși.
            Pavel i-a încurajat pe credincioșii din Colose să își construiască o credință puternică pe fundația persoanei Domnului Isus. Versetele 15-20 sunt una dintre cele mai mărețe declarații despre caracterul divin al persoanei Domnului Isus. Pavel înșiră șapte caracteristici unice ale Domnului Isus: El este chipul lui Dumnezeu, Întâiul Născut al întregii creații; Creatorul universului; Capul Bisericii; Cel Întâi Născut dintre cei morți (primul înviat); Cel în care locuiește toată plinătatea lui Dumnezeu; Cel prin care totul a fost împăcat cu Dumnezeu. Tot ce cunoaștem ca fiind adevărat cu privire la Dumnezeu regăsim în persoana Domnului Isus. Acest text din Coloseni ne aduce aminte că Isus a creat toate lucrurile și prin puterea și voia Lui ele continuă să existe. Isus este suveran peste întreg universul și peste fiecare detaliu al vieții mele. Dacă Cristos supervizează detaliile vieții noastre, pentru ce trebuie să ne mai îngrijorăm?
            „Și pe voi, care odinoară erați străini și vrăjmași prin gândurile și faptele voastre rele, El v-a împăcat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca să vă facă să vă înfățișați înaintea Lui sfinți, fără prihană și fără vină; negreșit, dacă rămâneți și mai departe întemeiați și neclintiți în credință, fără să vă abateți de la nădejdea Evangheliei pe care ați auzit-o, care a fost propovăduită oricărei făpturi de sub cer și al cărei slujitor am fost eu, Pavel.” (Coloseni 1:21-23 VDCC)
            În aceste versete Pavel ne aduce aminte că Isus ne-a împăcat cu Dumnezeu. Atunci când păcătuim suntem separați de Dumnezeu. Nu avem cum să ajungem la El, să fim iertați, să avem o relație cu El. Nu putem să ne mântuim singuri prin fapte bune sau moralitate. Isus ne-a împăcat cu Dumnezeu plătind prețul păcatului nostru când a murit pe cruce și a fost înviat.  Noi suntem sfinți în ochii lui Dumnezeu din pricina jertfei Domnului Isus, mântuiți prin credința în El. Pavel ne aduce aminte că Isus a fost întâiul înviat dintre cei morți și că și noi vom fi înviați pentru a petrece eternitatea împreună cu El. Câtă vreme rămân în Cristos veșnicia mea este asigurată.
            Colosenii și-au pus încrederea în persoana Domnului Isus, în Dumnezeirea Lui. Și noi, creștinii din secolul 21, trebuie să urmăm exemplul lor. Pavel ne încurajează să ne clădim credința pe fundația înțelegerii persoanei Domnului Isus, pe divinitatea Lui și pe lucrarea pe care a făcut-o El.

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line