Între „Templul lui Dumnezeu” și „peștera de tâlhari”
Matei 21:12,13 „Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toți cei ce vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei,
și le-a zis: „Este scris: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune.” Dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.”
Intrarea triumfală a Mântuitorului Isus Cristos în Ierusalim în ziua numită de noi „Duminica Floriilor”, a fost urmată de intrarea Lui în Templul lui Dumnezeu. Intrarea în cetatea Ierusalimului a generat o atmosferă de bucurie și de entuziasm, pe când intrarea în templul din Ierusalim a generat o atmosferă de tensiune și revărsare de mânie din partea Învățătorului.
Dintre toate acțiunile întreprinse de Isus în lucrarea Lui de pe pământ, alungarea vânzătorilor din templu, reprezintă probabil, una dintre cele mai șocante inițiative ale Domnului Isus Cristos. Această inițiativă este într-un contrast puternic cu celelalte lucruri pe care le-a făcut Mântuitorul printre oameni.
Duritatea acestei acțiuni este amplificată de cuvintele adresate de Domnul Isus comercianților și implicit conducătorilor templului. Templul din Ierusalim era considerat epicentrul vieții religioase a poporului Israel. De la începutul existenței lui, acest loc a fost desemnat de Însuși Dumnezeu ca fiind locul de întâlnire dintre Dumnezeu și om, locul de rezolvare a fărădelegilor omului, locul în care omul putea să găsească împăcare cu Dumnezeu. Despre acest loc Mântuitorul Isus Hristos afirmă că a fost transformat într-o „peșteră de tâlhari”.
Contrastul dintre „casa de rugăciune” și „peștera de tâlhari” este izbitor! Templul lui Dumnezeu trebuia să fie un loc în care omul să-și aducă nelegiuirile și să le pună pe altar pentru a fi iertate, era locul în care ticăloșiile și tâlhăriile trebuia să fie scoase la lumină pentru a fi rezolvate înaintea lui Dumnezeu. Pe de altă parte „peștera de tâlhari” era un loc în care tâlhăriile și ticăloșiile erau ascunse. Întunericul peșterii era mediul propice pentru ascunderea fărădelegilor și pentru ascunderea tâlharilor. Cuvintele Domnului Isus sunt clare. Templul lui Dumnezeu devenise un loc în care erau ascunse tâlhăriile și ticăloșiile, un loc în care se ascundeau tâlharii și ticăloșii. Degetul acuzator era îndreptat de către Domnul Isus înspre toți cei care au contribuit la transformarea „casei de rugăciune” într-o „peșteră de tâlhari”.
Implicațiile erau clare și pentru cei din vremea aceea aceste cuvinte au venit ca un cutremur, cutremur care în cele din urmă a dus la prăbușirea în neant al acelui edificiu. Templul din Ierusalim, această „casă de rugăciune”, transformată într-o „peșteră de tâlhari” a fost distrus!
Dar, Dumnezeu nu s-a lăsat fără un loc de întâlnire cu cei care doresc să-și scoată la iveală fărădelegea pentru a primi iertarea și pentru a-și rezolva păcatul înaintea lui Dumnezeu! Astăzi, locul de întâlnire nu mai ține de o clădire, ci ține de o persoană și anume de Fiul lui Dumnezeu care a murit pe cruce pentru toate ticăloșiile și pentru toate tâlhăriile săvârșite de oameni.
Locul de întâlnire nu mai ține de piatră și mortar, ci ține de inima omului.
Din cauza păcatului inima omului este o „peșteră de tâlhari” și tâlharii inimii vor încerca întotdeauna să se ascundă, să se justifice, să rămână în întuneric.
Dar oare „peștera de tâlhari” poate fi transformată într-o „casă de rugăciune”?
Prin moartea și învierea Lui, Isus Hristos are puterea de a duce lumina în orice inimă, oricât de întunecată!
Prin moartea și învierea Lui, Isus Hristos poate să ierte orice tâlhărie și orice ticăloșie!
Prin moartea și învierea Lui, Isus Hristos are puterea de a face din orice inimă un „templu a lui Dumnezeu”!
În preajma acestor sărbători, să ne amintim din nou, că Dumnezeu caută să se întâlnească cu noi, toți cei care suntem gata să aducem la lumină păcatul din inima noastră. Soluția lui Dumnezeu este oferită tuturor celor care caută rezolvarea păcatului în Lumină, prin smerenie și pocăință.
Cei ce rămân în întuneric trebuie să primească cuvintele Mântuitorului ca pe un avertisment, deoarece, în cele din urmă orice „peșteră de tâlhari” va fi nimicită! Dar astăzi, încă, Mântuitorul Isus Hristos așteaptă să fie chemat în „peștera” întunecată a oricărei inimi. Salvarea tâlharilor este specialitatea Lui! Lucrarea Lui printre ei a început chiar din ziua în care a fost crucificat!
Daniel Fășie